icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
27. november - 09:59
Større vannlekkasje i Ås kommune Store deler av området Dysterlia, Rustad, Kroer og Dyster Eldor er helt eller delvis uten vann. Kommunens mannskap har lokalisert lekkasjen og reparerer den så raskt som mulig.  Les mer...
Du er her:   Bibliotekets forside   ›   Tjenester   ›   Vei, vann og avløp   ›   Vann og avløp
Fotografi av vannkran med rennende vann
Foto: Ellen Margrete Ceeberg, Ås kommune
  

Ny kåring viser at Ås har landets beste vann- og avløpskvalitet

Standarden på de kommunale vann- og avløpstjenestene er i en positiv utvikling. Ås kommune er kåret til årets beste kommune for 2017!

Det viser Norsk Vanns årlige tilstandsvurdering av tjenestene, som har pågått siden 2003.

Henger høyt

I 2017 var det 83 kommuner og 10 vann- og avløpsselskap som deltok i tilstandsvurderingen, kalt bedreVANN. Disse kommunene og selskapene sørger for vann- og avløpstjenester til ca. 3 millioner innbyggere. bedreVANNs vurderingskriterier er strengere enn statlige krav til tjenestene, så det henger høyt å oppnå kvaliteten «god standard».

- De vann- og avløpsvirksomhetene som oppnår god standard, satser også tungt på forhold som sikkerhet og bærekraft i tillegg til å innfri alle regelverkskravene til vann og avløp, forteller Norsk Vanns direktør Toril Hofshagen.

Bærekraftig utvikling

Standarden på vann- og avløpstjenestene har blitt stadig bedre i de årene vannbransjen har benyttet bedreVANN til tilstandsvurdering. Resultatene for 2017 er omtrent på samme nivå som i 2016. Årets vurdering er utvidet med resultater om virksomhetenes bærekraft i henhold til en nasjonal bærekraftstrategi som Norsk Vanns årsmøte vedtok i 2017.

- De seks kommunene med topp score for vannforsyningen i 2017 er Klepp, Gjerdrum, Ullensaker, Sørum, Nesodden og Hvaler, forteller Norsk Vanns prosjektleder Arnhild Krogh.

- Kommunene med topp score på avløpstjenesten er Ås, Rælingen, Lardal, Larvik og Mandal.

Ås kommune best

Ås kommune oppnådde den beste tjenestekvaliteten av alle deltakerne i 2017, med kvalitetsindeks 4 på avløp og 3,6 på vann. Ås er kåret til «Årets bedreVANN kommune» fordi de kan dokumentere en positiv utvikling helt siden de ble med i bedreVANN i 2011, og fordi tjenesteproduksjonen også er bærekraftig og kostnadseffektiv.

- Det er en ære å bli kåret til årets kommune, uttaler Olaug Talleraas, enhetsleder ved kommunalteknisk enhet. - De største fokusområdene for oss er å redusere lekkasjetapet og fremmedvann i det kommunale ledningsnettet. Målet er å oppnå nullvisjonen for vannlekkasjer og fremmedvann.

Norsk Vann gratulerer Ås kommune med tittelen!